,,We laveren tussen hoop en vrees. Maandag waren we doodsbenauwd voor een ongecontroleerd vertrek van Griekenland uit de euro. Nu zorgt de hoop op een Griekse regering van nationale eenheid voor enige optimisme dat het zover niet zal komen. Europa loopt weer voor de zoveelste keer langs de afgerond, maar dreigt er wederom niet in te vallen”, aldus analist Jos Vesteeg van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 299,36 punten. De MidKap-index zakte 0,5 procent tot 482,47 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen 0,2 en 0,4 procent. In Parijs, waar de socialist François Hollande werd beëdigd tot president, klom de beurs 0,8 procent.
Duitse economie
Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse economie in het eerste kwartaal met 0,5 procent is gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van 2011. Economen rekenden op een groei van 0,1 procent. De Franse economie stagneerde in het eerste kwartaal. In de gehele eurozone was ook sprake van een stagnatie. In Italië viel de krimp hoger uit dan verwacht en Nederland bleef in het afgelopen kwartaal in een recessie.
De Griekse president Carolos Papoulias wil een technocratische regering vormen. Hij heeft alle partijen, uitgezonderd extreem-rechts, uitgenodigd voor een nieuwe overlegronde. Als de besprekingen dinsdag vastlopen, is de kans op nieuwe verkiezingen groot. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, liet daarbij weten dat alles in het werk zal worden gesteld om Griekenland binnen de eurozone te houden.
Grootste stijgers
In de AEX waren elektronicaconcern Philips en maritiem dienstverlener SBM Offshore de grootste stijgers met een winsten van 1,4 procent. Philips wil zijn onderdeel Speech Processing verkopen aan een private equityfonds van de bankgroep Raiffeisen. SBM Offshore zal woensdag zijn kwartaalresultaten bekendmaken.
In de MidKap werden de kwartaalcijfers van bank en verzekeraar SNS Reaal en metaalspecialist AMG gemengd ontvangen. SNS Reaal verloor 2,7 procent en AMG steeg 0,5 procent.
De euro was 1,2856 dollar waard, tegen 1,2841 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 94,69 dollar per vat en Brentolie klom 0,6 procent tot 112,18 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl